Geld lenen

Op 24 januari ’78 werden de leden van ZCFC in een buitengewone ledenvergadering op de hoogte gebracht over de stand van zaken bij de aanstaande verhuizing. De bouw van het clubhuis plus tribune werd begroot op f 470.000 (s 190.000), waarvan f 320.000 kon worden gefinancierd uit eigen middelen. De rest moest worden geleend. Een geschil met wielerclub DTS kon worden getackeld. Zet vreesde geluidsoverlast bij wielerwedstrijden, maar de Sportraad van Zaandam wist partijen tot elkaar te brengen. In Goal van april ’78 werd gemeld dat trainer Dick Schuerman ging vertrekken. Zijn opvolger werd de 22-jarige Frank Bruijnesteijn, onder meer sportinstructeur bij de Amsterdamse politie. Hij zou volgens Goal de jongste trainer (met een A-licentie) van Nederland zijn. Verzorger werd Ed de Jager (23) die liet weten ook te consulteren te zijn voor ‘het mindere volk’. De bestuursleden Jan Duyvis sr. en Jan Pos namen afscheid en werden vervangen door Piet van der Brugge (voorzitter) en Henk de Jager (secretaris). Het bestuur bestond verder uit Tije Marbus, Jan Joosten, Piet Klokman, Jan Suurland, Rinus Segveld, Jan Kan, Klaas Dekker, Henk Noord en Cees Faber.

Eerste paal Kalverhoek

Ere-voorzitter Gerrit Pos viel de eer te beurt de eerste paal te slaan voor ons nieuwe complex. Een bijzonder moment voor een van de oprichters van onze club die ook bestuurlijk zo’n groot aandeel had gehad bij het overwinnen van vele moeilijkheden, waarbij de 11 gedwongen verhuizingen niet de minste waren. Een belangrijk deel van de aanleg en bouw werd uitgevoerd door ‘derden’, maar ZCFC had besloten om ook een deel in eigen beheer te doen. Onder aanvoering van ‘bouwpastoor’ Jan Duyvis sr. bestond de bouwcommissie uit Jan Pos, Henk de Jager, Jan Kan, Piet Klokman en Henk IJskes. Zij konden rekenen op een flink aantal leden die bereid waren de handen uit de mouwen te steken. Zo ontstond voor ZCFC een schitterende behuizing, een sportpark dat een van de mooiste van Nederland werd genoemd. Er bleef ook tijd over voor andere zaken. De selectiespelers en trainer Frank Bruijnesteijn vroegen een paar dagen naar Spanje te mogen om daar te trainen en zo mogelijk een wedstrijd te spelen. Sponsor, reisbureau Isropa, zag wel heil (en brood) in zo’n trip en de tocht ging door. Aan het thuisfront waren sommigen niet zo blij met die Spanjetrip. Vragen over de kosten (‘Zet kan toch zijn geld momenteel wel beter gebruiken’) en ook het eventueel voetballen op zondag werden bij het bestuur op tafel gelegd. Achteraf bleek alles volgens de vooraf door het bestuur gestelde voorwaarden te zijn verlopen.

Drumbands en parachutisten

En dan eindelijk, zaterdag 25 augustus 1979, was het zo ver: de officiële opening van ons nieuwe complex De Kalverhoek. ’s Morgens om 9 uur vertrokken vanaf drie punten honderd pupillen, voorafgegaan door drumbands, voor een tocht door Zaandam. Mini-pupillen openden de tribune waarna een wedstrijd begon tussen het 1e van ZCFC en een Zaans KNVB-elftal. De wedstrijdbal werd aangereikt door drie parachutisten die op de middenstip landden. Het clubhuis – waarvoor de naam De Inzet was gekozen – werd officieel geopend door mevrouw Slop, weduwe van de oud-voorzitter D. Slop. Een feestmenu met onder meer een barbecue (260 deelnemers), disco, puzzeltocht (70 automobilisten met passagiers), een receptie voor genodigden (13 sprekers) omlijstten een en ander. En feest mocht het zijn na de zes jaar die hadden gelegen tussen het besluit te verhuizen en dit moment van in gebruiknemen. Een actie, waarbij leden, familie etc. een plavuis voor de vloer van het clubhuis konden kopen, bleek ruim 10.000 gulden (s 4.000) te hebben opgebracht.

Ere-voorzitter G. Pos trapt af onder het toeziend oog van voorzitter Piet van der Brugge t.g.v. de opening van ons complex de Kalverhoek.

Ere-voorzitter G. Pos trapt af onder het toeziend oog van voorzitter Piet van der Brugge t.g.v. de opening van ons complex de Kalverhoek.