Naar ‘voetbal-walhalla’

In 1962, ZCFC speelde inmiddels weer op sportpark Westzijderveld, telde de club 44 pupillen, 66 adspiranten, 53 junioren en 93 senioren. De jeugdcommissie, die inmiddels wekelijks een eigen mededelingenblad (’t Zetje’) uitgaf, bestond uit J. Duyvis sr., T. Marbus, D. Slop, K. de Boorder, N. Hermanides, J. Pos, P. Hoekveld, Z. Steijns, J. Heinhuis, H. Havenga, R. Pos en S. Tijmes. Kantinebeheerder R. Meinen werd als eerste in de clubhistorie benoemd tot lid van verdienste. Het jaar 1962 werd een topper voor ZCFC. De tweede plaats in de competitie was voldoende voor promotie naar de 2e klas, toen de hoogste afdeling in het zaterdagvoetbal. Dagblad De Zaanlander pakte uit met de kop “ZCFC sterkste zaterdagclub van Noord-Holland boven het IJ”. De Typhoon bleef niet achter:

“ZCFC promoveert naar voetbalwalhalla’. De kracht van Zet werd aardig geïllustreerd door een vriendschappelijke wedstrijd tegen de profs van ZFC, die weliswaar met 4-0 werd verloren, maar waarin, volgens de krant ‘ZCFC goed stand hield’. Van een KFC combinatie (ook met betaalde spelers) werd slechts met 1-0 verloren. De tegenstanders in de 2e klas mochten er wezen: Dovo, CSCA, Kozakken Boys, Noordwijk, Quick Boys, ’s Gravenzandse Sportvereniging, IJsselmeervogels, Huizen, NDSM, Rijnsburgse Boys en Ter Leede. De eerste wedstrijd werd meteen een klapstuk: Quick Boys uit. De Typhoon schreef ’s maandags: “ZCFC, dat zaterdagmiddag zo’n fraaie prestatie (2-2) leverde tegen landskampioen Quick Boys in Katwijk, heeft op deze zonnige dag een geweldige steun gehad van zijn aanhangers. Zeker vijfhonderd(!) Zaankanters moedigden ZCFC van begin tot einde aan, zodat er volop sfeer heerste. De supporters kwamen met twee touringcars, tientallen particuliere auto’s en op bromfietsen. Door het mooie weer was de belangstelling (2500 toeschouwers) volgens het Katwijkse bestuur minder groot. Vooral als men weet dat Quick Boys in oefenwedstrijden tegen de profclubs Blauw Wit en Fortuna ’54 liefst 6.000 mensen trok. “ Dat ZCFC zo sterk voor de dag kwam was mede te danken aan de nieuwe keeper, oud-prof Dick Schuerman. Het team bestond verder uit Henny Mol, Rinus Segveld, Jan van het Kaar, Bouwe Bakker, Bertus van den Dongen, Jan Fris, Ger van Dongen, Jan Kan, Gep Tel en Jan Duyvis. Ondanks het veelbelovende begin beëindigde Zet de competitie als derde van onderen. Het volgende seizoen bleek opnieuw dat ZCFC in feite een maatje te klein was voor de hoogste klas. Tegenover een verrassende 1-0 winst op Spakenburg (met de landelijk bekende oud-international Wout Heine) stonden verliezen van 6-0 en 7-0 tegen Zwart Wit en een 9-2 nederlaag tegen Ter Leede. Trainer Arie Koetsier was inmiddels vervangen door de uit Australië teruggekeerde oud-Ajacied Steffen Klein, die voor de gewoonte had de spelers op te peppen door ze brieven met aanwijzingen thuis te sturen. Keeper Dick Schuerman was verhuisd naar Aalsmeer waar hij bij de plaatselijke amateurclub een geldelijke vergoeding zou krijgen. Zijn plaats bij ZCFC was ingenomen door Wil Kling, die zich eerder bij de club verdienstelijk had gemaakt met de opzet van een foto-actie die 12.000 gulden (s 5.000) opbracht.

1e elftal 1962/1963- Sportpark Westzijderveld

Boven v.l.n.r.: Gerrit Hobbelink, Dick Schuerman, Jan v.h. Kaar, Jan Duyvis, Jan Fris, Arie Koetsier (trainer). Onder v.l.n.r.: Gep Tel, Gerry van Dongen, Henny Mol, Rinus Segveld, Bouwe Bakker, Jan Kan.

Beslissingswedstrijd trekt 2500 man

Aan het eind van de competitie bleken ZCFC en Heerjansdam samen onderaan te staan. Een in Noordwijk te spelen beslissingswedstrijd moest uitmaken wie van de twee zou degraderen. Voor 2500 toeschouwers, onder wie honderden Zaankanters, wist ZCFC met 1-0 te winnen door een goal van Herman Ellermeijer. Het winnende team bestond uit Wil Kling, Rinus Heemskerk, Sieb Welbedacht, Hans Dekker, Gep Tel, Bouwe Bakker, Jan Kan, Ger van Dongen, Herman Ellermeijer en de tweeling Gep en Ab Laks. Verzorger was Ab Nijhuis, grensrechter ‘ome’ Dirk Pos en elftalleider Piet Janse.