Vernieuwen vanuit tradities
ZCFC bestaat 75 jaar, maar is nog springlevend. Geworteld in tradities heeft de club ook de tekenen des tijds begrepen. ZCFC is met de tijd meegegaan, heeft niet stil gezeten en heeft zichzelf met succes aangepast. Ook voor ZCFC geldt dat stilstand achteruitgang is. Dus vernieuwen maar wel vanuit de zekerheid en kennis van het verleden. ZCFC is uit traditie een zaterdagclub. Een christelijke club, wat niet inhoudt dat we als heilige boontjes door het leven gaan. Wél hechten we aan sportiviteit, aan respect voor elkaar, aan gedrag waarvoor we ons op het veld en daarbuiten niet hoeven te schamen. Die traditie vertaalt zich ook naar het verenigingsleven. Veel leden zijn meer of minder actief bij ZCFC betrokken. Men weet dat vóór er gevoetbald kan worden er heel veel werk achter de schermen en op de velden verricht moet worden. Dat is altijd al zo geweest, maar modernisering brengt ook met zich mee dat er steeds nieuwe klussen geklaard moeten worden. ZCFC heeft heel wat werkers, maar er zijn er steeds meer nodig. De rijke traditie van ZCFC bewijst zich onder andere ook in de familienamen van werkers en spelers. Hele families zijn vergroeid met de club, van pupil tot mopperploeg. Blader maar door het vorige jubileumboek (ZCFC 50 jaar) en dit nieuwe boekwerk en je zult ongetwijfeld heel wat dezelfde namen tegenkomen. Eenmaal ZCFC’er altijd ZCFC’er. Die sterke onderlinge band bleek bijvoorbeeld ook het lopende verenigingsjaar toen we afscheid hebben moeten nemen van enkele rasechte ZCFC’ers zoals René Segveld, Jan Post, en onlangs nog Henk Wolters. Heel veel ZCFC’ers waren aanwezig om hun medeleven te betuigen. Aanpassing aan andere tijden en vernieuwing van de vereniging vanuit die traditie zijn noodzakelijk gebleken. Zo krijgen we geruime tijd veel leden die niet tot de traditionele achterban behoren, maar die zich wel herkennen in wat ZCFC uit wil stralen. Vernieuwend is dat ZCFC gekozen heeft voor een motto, een missie waarin die tradities terug te vinden zijn en die blijkbaar ook vele anderen aanspreekt: ZCFC – anno 2006 – is herkenbaar, toonaangevend en smaakmakend! ZCFC anno 2006 is in een modern ‘jasje’ gestoken. De vereniging heeft een pakkende huisstijl gekregen die in drukwerk, papier, vlaggen en zelfs tot in de tenues en trainingspakken is doorgevoerd. We communiceren met elkaar via de modernste middelen. Onze website is aantrekkelijk vormgegeven (www.zcfc.nl) – ook hier is de huisstijl herkenbaar – en wordt up-to-date gehouden. Tussen 2002 en 2005 is het aantal “hits” gegroeid met 63% tot bijna 40.000! Een succes dat ook op het conto geschreven kan worden van alle leden die hun leuke, spannende of originele bijdragen bij de webmaster inleveren.
Traditionele taken zoals het onderhouden van de velden, schoonhouden van kleedkamers, onderhouden van materialen hebben ook in 2006 veel aandacht nodig. De mopperploeg verricht daarbij goed werk en de accommodatiecommissie kan altijd op extra handen rekenen als dat nodig is. De krachtige aanpak van de modernisering en herinrichting van het clubhuis maken dat duidelijk. De uitdaging voor de commissie is om de herinrichting van De Inzet in het jubileumjaar af te ronden. Voor relatief ‘nieuwe’ taken zoals het zoeken van sponsors en het uitzetten van technisch beleid zijn weer andere leden actief. Het vinden van trainers die passen in de ZCFC-traditie maar tegelijkertijd ook de moderne jeugd kunnen aanspreken en de iets ouderen kunnen aansporen tot discipline, karakter, prestaties én leuk én sportief voetbal, is de hoofdtaak voor een technische commissie anno 2006.
Naast sponsors die zorgen voor extra geld in het laatje is een goed lopend clubhuis van levensbelang voor een moderne vereniging. Zonder die extra inkomsten zou ZCFC het financieel erg moeilijk hebben. Daarom is het zaak De Inzet gezellig te houden en de dienstverlening van hoog niveau. Een uitgangspunt dat onlangs heeft geleid tot herkenbaarheid van alle kantinemedewerkers: allemaal in het oranje, gesponsord door een plaatselijke horeca-onderneming.
Hoewel de website ook een middel tot onderlinge communicatie is en de GOAL tegenwoordig ook daarop verschijnt, blijft een clubblad op papier gewild. Elke twee weken weer een GOAL verzorgen en verspreiden is een lastig maar ook dankbaar en nuttig karwei. Hoewel de bijdragen van de leden niet meer door de redactie getypt hoeven te worden omdat (bijna?) iedereen via e-mail de wedstrijdverslagen inlevert blijft het opmaken van de GOAL een tweewekelijkse race tegen de klok, omdat op maandag alles door de drukploeg afgedraaid moet worden.
Bladerend in het vorige jubileumboek (ZCFC 50 jaar) kom je de klaverjascommissie tegen. Er wordt nog steeds geklaverjast. Niet meer elke week, maar toch vier keer per jaar. Een moderne vereniging vraagt om meer activiteiten dan alleen klaverjassen. Als je alleen al ziet wat er in het kader van dit 75-jarig jubileum georganiseerd is en wordt dan weet je dat de activiteitencommissie flink aan het werk gezet is.
ZCFC 50-jaar en ZCFC 75-jaar met elkaar vergelijken levert nog meer opvallends op. Toen waren er bijvoorbeeld veel meer A-, B-, C-junioren en meisjesteams dan nu. Bij de D, E en F’jes zie je het omgekeerde beeld. Hoewel de jeugdcommissie er alles aan doet en zelfs vervoer van en naar trainingen organiseert, is er blijkbaar voor de oudere jeugd meer dan voetbal alleen. Dé uitdaging voor het jeugdbestuur is dus het vasthouden van pupillen en junioren totdat de talentvollen zijn doorgestroomd naar de A-selectie en de iets minder begaafden in de lagere seniorenteams zijn gaan voetballen.
Tijdens het seizoen 1980/1981 telde ZCFC 14 senioren en één damesteam. Opvallend is – naast de wel erg korte broeken en al de verschillende shirts – dat op de teamfoto’s nooit meer dan 13 spelers staan. Op de huidige teamfoto’s staan er meestal ook niet veel meer terwijl teams toch veel meer spelers hebben: gemiddeld 18! Mede daardoor melden spelers zich heel wat makkelijker af voor een wedstrijd. Daarnaast geldt ook hier weer dat het aanbod aan vrijetijdsbesteding in 25 jaar enorm veranderd en vooral, toegenomen is. Dat betekent wel dat de aanvoerders en de wedstrijdsecretaris op donderdag en vrijdag altijd hun handen vol hebben aan het “vullen” van de teams. Wat dat betreft zouden de huidige senioren nog veel kunnen leren van vroeger: je geeft je op dus je bent er elke zaterdag!
Vorig jaar bestond onze damesafdeling 25 jaar. In 1981 betekende het oprichten van een meisjes- en damesafdeling: vernieuwing. Hoewel er wel enkele meisjes bij onze junioren en ministars voetballen zijn er te weinig om net zoals in 1981 twee meisjesteams in de competitie te laten spelen. Jarenlang hebben we ook twee damesteams gehad. Dé uitdaging 2006 voor het damesbestuur lijkt me om in samenwerking met het jeugdbestuur weer een of twee meisjesteams op te zetten, zodat ook de continuïteit bij de dames gegarandeerd is. Een ZCFC anno 2006 kan niet zonder meisjes- en damesvoetbal. Een andere ZCFC-traditie zou vandaag de dag ook iets meer aandacht kunnen krijgen: respect voor de scheidsrechters in het algemeen en voor onze eigen clubscheidsrechters in het bijzonder. We weten allemaal dat er zonder scheidsrechters niet gevoetbald kan worden, maar we handelen daar niet altijd naar. Ook zij maken fouten, ze missen echter nooit voor open doel! Dat je dan baalt, of het niet eens bent met een arbitrale beslissing, oké, maar laat het er dan verder daarbij.
Helemaal passend in de ZCFC-traditie is het aanbod voor gehandicapten om bij ons te kunnen voetballen. Het spelplezier en de pret om te bewegen straalt van elke speler af. Wat dat betreft is het fluiten van zo’n wedstrijd een verademing. Ook daar wordt wel eens gemopperd maar het enthousiasme en de kameraadschappelijke omgang met de tegenstander is verfrissend. Anno 2006 heeft ZCFC een hartstikke leuk G-team. Dit vergt extra inspanning, begeleiding en vervoer, en daar- voor zijn extra handen nog steeds zeer welkom. Een modern en vernieuwend ZCFC zou best twee G-teams op de been kunnen brengen als daar voldoende begeleiding binnen de club voor gevonden kan worden. Wordt dat de uitdaging voor 2006, het jubileumcadeau dat ZCFC zichzelf geeft?
ZCFC anno 2006 betekent je wortels, je ontstaansgeschiedenis niet vergeten en tegelijkertijd aan de eisen van deze tijd proberen te voldoen. Voetballen bij ZCFC wordt dan meer dan tegen een bal trappen. Je bent lid van een vereniging waar velen zich inspannen om jong en oud, man en vrouw, jongen en meisje het idee te geven dat men ergens ‘bijhoort’ dat de moeite waard is. Dát vasthouden is de opdracht voor de volgende 25 jaar. Natuurlijk beseft iedereen dat er nog veel verbeterd kan worden, maar kijk ook eens terug en realiseer je wat voor goeds we met elkaar al bereikt hebben: we bestaan 75-jaar en hoe! Het hoofdbestuur – samen met de voorzitters van de commissies – heeft de uiterst moeilijke taak om in een steeds sneller veranderende samenleving, traditie en moderniteit met elkaar te verbinden in een bloeiend ZCFC. Dat betekent de grote lijnen uitzetten, de organisatie inrichten, taken en verantwoordelijkheden voor alle bestuursleden en commissies beschrijven, het voortdurend zoeken naar nieuwe vrijwilligers en het stimuleren en motiveren als het eens wat tegenzit. Ik wens alle bestuursleden daarbij veel wijsheid en sterkte toe en ik hoop dat alle leden nog eens nadenken over wat hun bijdrage daarbij kan zijn, volgens het motto (vrij naar John Kennedy): vraag niet wat ZCFC voor jou doet, maar wat jij voor ZCFC doet!
Maarten Schellekens, voorzitter 2000 – 2005