Huiswerk en de media
Studie en sport willen nog wel eens botsen. Daarom kwam trainer Bruijnesteijn met het plan bij een aantal jonge selectiespelers de vinger aan de pols te houden waar het maken van het huiswerk betrof. Hij maakte met een aantal docenten hiervoor een afspraak dat zij de schoolresultaten van de betrokken spelers extra zouden volgen. De eerste kandidaten voor die surveillance waren Jaap Meijer, Nanne Riensema en Ruud Toering. Het initiatief werd door een journalist niet helemaal goed begrepen. Hij meldde dat ZCFC als eerste amateurclub van Nederland met een huiswerkcontrole was begonnen. Dat bericht werd via een persbureau naar de regionale kranten gestuurd met een gezamenlijke oplaag van 1 miljoen. Cor Doevendans was inmiddels trainer van onze pupillen. In Goal van oktober ’79 gaf hij zijn ‘tien geboden’ voor ouders. Daarin onder andere: “Probeer als ouder niet je eigen sportleven te laten herleven via je kind. Tenminste niet op een manier dat het kind onder druk zet. Wees in alle opzichten eerlijk over de sportieve gaven van uw kind. Zeg niet tegen uw kind: Winnen doet er niet toe, want dat doet er wèl toe.” De nieuwe elftalcommissie bestond eind ’79 uit Jan Kan, Jan Duyvis sr., Hans Woudstra, Wil Reidinga, Jo Segveld en wedstrijdsecretaris Dirk Pos.

Huiswerkcontrole
Nanne Riensema (l) en Jaap Meijer (r) maken huiswerk, Frank
Bruynestein (midden) controleert.
Dames bij ZCFC
Het inmiddels geformeerde damesteam van ZCFC verloor de eerste wedstrijd met 11-0. Aardig was dat op het A-veld het doel werd verdedigd door Marianne Pos, haar vader Ru stond op het C-veld in doel bij het 12e en haar grootvader (en ere-voorzitter) Gerrit Pos fungeerde daar als grensrechter. Een voetbalfamilie dus, want dochter Marti HartogPos was (samen met Gerda van Tent) de eerste vrouwelijke jeugdleider bij Zet. De volgende wedstrijd verloren de dames met 8-1, dus was er volgens Goal duidelijk verbetering merkbaar. De komst van het damesvoetbal kreeg extra aandacht toen het 500e lid uit die hoek kwam. Anneke Kruit, keeper van het net geformeerde meisjesteam, werd 24 november ’79 door voorzitter Piet van der Brugge in het zonnetje gezet. Als cadeau kreeg ze een sporttas. De voetballende dames zorgden ook voor nieuwe aspecten. Astrid de Vos raakte in de kleedkamer een oorbel kwijt… (In 2006 zal dat inmiddels ook bij de mannen wel eens voorkomen).

1e
Dameselftal 1981/1982
Boven v.l.n.r.: André de Boorder (coach), Pita Kuntz, Hannie Pos, Marieke van Soest, Dette van Dongen, Paula Leegwater, Anneke Kruit. Onder v.l.n.r.: Jacqueline Meijer, Jacqueline de Lange, Astrid Scipio, Astrid Plekker, Ank de Boorder, Eti Vink.