500e wedstrijd

Ru Pos, de keeper van het 10e , was toe aan zijn 500e wedstrijd voor ZCFC. Door afgelastingen van wedstrijden duurde het van eind november tot 12 februari ’77 eer dat heuglijke feit kon worden gevierd. En toen was die wedstrijd tegen Alc.Victrix ook nog in Alkmaar. Kort daarna – op 5 maart – kon Ru (zoon van de erevoorzitter Gerrit Pos) alsnog op de thuisbasis worden gehuldigd. Ru bleek al z’n voetbalverrichtingen in een schoolschrift te hebben bijgehouden. Hij kon er nu aan toevoegen dat juist in zijn jubileumwedstrijd zijn duim uit de kom schoot. In maart 1977 was er nog altijd niets nader bekend over de verhuizing naar De Kalverhoek. Een wat zuur getoonzet bericht in Goal: ‘Momenteel is ‘Wijde Wormer’ in onze club bijna een vies woord. Jaren geleden werd het besluit genomen daarheen te verhuizen. Enthousiast werden plannen en tekeningen gemaakt, ledenwerfacties op touw gezet. Bovendien werd weinig meer gedaan aan de al verkochte opstallen op complex Oostzijderveld. Laten we die in ieder geval nu toch maar enigszins opknappen.’ De jeugdcommissie was in haar jaarverslag over ‘76/’77 ook niet zo tevreden. Allerlei activiteiten vielen tegen of konden door veldproblemen niet doorgaan. ‘Zelfs een disco-avond voor de A-junioren mislukte wegens gebrek aan belangstelling.’ Dat gold ook voor een poging een zaalvoetbalcompetitie voor de jeugd van de grond te krijgen. De jeugdcommissie bestond uit Henk de Jager, Tije Marbus, Ad van Dorssen en Henk Wolters. Wedstrijdsecretarissen: Peter de Boer, Klaas

Sponsor voor ZCFC

Belangrijk nieuws in augustus 1977. ZCFC was er voor het eerst in geslaagd een sponsor te vinden: Reisbureau Isropa. De 1e elftalspelers verschenen met de sponsornaam op trainingspakken en tassen. Cees Faber werd aangesteld als coach van het 2e elftal. In oktober van dat jaar waren er, volgens Goal, ‘enkele dames die de prestaties van een van de ZCFC-elftallen wekelijks volgen en die de smaak te pakken hebben gekregen. Zij hebben gevraagd om te komen tot damesvoetbal.’ Volgens wedstrijdsecretaris Dirk Pos zou het daar echter wegens gebrek aan velden en geschikte kleedgelegenheid voorlopig niet van komen. Eind oktober ’77 leek er dan toch schot te komen in de verhuizing naar De Kalverhoek. Het Zetbestuur werd bij de gemeente ontboden om te bekijken wat die had uitgedokterd. ZCFC zou, zoals beloofd, drie velden en een trainingsveld krijgen. Ook was op de tekening ruimte opengelaten voor de vierde veld. Verder was de bouw van een tribune en een clubhuis gepland. Andere toekomstige bewoners van het complex waren Odiz Frogs, PSCK, DTS, scheidsrechtersvereniging Zaanstreek, HVZ en een manege. Sportcomplex De Kalverhoek ging 250.000 m2 beslaan en zou circa f 2,5 miljoen (s 1 miljoen) gaan kosten. In april ’78 zou met de aanleg worden begonnen en een jaar later moest er gevoetbald kunnen worden. Op 6 januari ’78 overleed de heer Dirk Slop, een man die binnen en buiten onze vereniging zeer gewaardeerd was. Hij was eerst jarenlang voorzitter van de jeugdcommissie en vervolgens van heel ZCFC. Jan Duyvis sr. schreef in Goal: “Hij had zoals weinigen de gave en de bereidheid naar anderen te luisteren. ZCFC heeft veel aan hem te danken.”

Hoofdsponsor Isropa ZCFC onderweg naar Spanje, maar eerst nog even een fotootje op Schiphol.

De Kalverhoek, nummer 12

Veel van onze leden weten niet beter: ZCFC speelt op sportpark De Kalverhoek. Logisch, want het is ons ‘thuis’ sinds augustus 1979. Maar wie al wat langer meeloopt bij Zet en/of wat meer van de clubhistorie kent, weet ook dat zo’n vaste stek een tot ‘79 toe ongekende luxe was. Liefst 11 keer moest ZCFC verhuizen. De keren dat Zet ergens voor even een veld kon huren zijn niet meegeteld maar wel in onderstaand overzicht opgenomen. Nummer 12 werd dus De Kalverhoek waar – vooralsnog – de gewenste vastigheid is gevonden

  • 1930-1931: Er werd – eerst ongeorganiseerd en tot begin 1931 als ZCFC – gespeeld op het Blauwe Zand (nabij Norit en Noordzeekanaal)

  • 1931: Een door RCZ verlaten, half afgegraven veld werd met behulp van puin en sintels speelklaar gemaakt. Na één wedstrijd was het al onherstelbaar vernield.

  • 1932: Aan de Westzanerdijk werd van de gemeente voor f 12,50 per maand een veld gehuurd.

  • 1938 e.v.: Van VVZ (nabij het viaduct in de Oostzijde) werd – per zaterdag – een veld gehuurd. Ook werden wedstrijden gespeeld bij RCZ (in de zogeheten Slachthuisbuurt).

  • 1945: Huur van het veld van v.v. Westzaan

  • 1946: Alleen uitwedstrijden. Het beschikbaar gekomen veld van Zaanse Boys kon slechts twee keer worden gebruikt

  • 1947: Huur van het B-veld van VVZ in de Oostzijde

  • 1949: Huur van het C-veld van ZFC aan de Ringweg

  • 1952: Twee velden op sportpark Westzijderveld (nabij de Texelstraat).

  • 1959: Het ‘stadionveld’ nabij de Kon.Julianaweg + Sportpark Westzijderveld.

  • 1964: Twee velden + trainingsveld in wijk Poelenburg

  • 1965: Terug naar sportpark Kon.Julianaweg.

  • 1979: Sportpark De Kalverhoek.